De toegang tot het Surinaamse recht

De toegang tot het Surinaamse recht

De toegang tot het Surinaamse recht

Thesis

Bachelorscriptie: Seksuele Intimidatie op de werkvloer in relatie tot de wet Geweld en Seksuele Intimidatie Arbeid (2023)

Auteur: M. Blankendal

De afgelopen periode is Suriname via de media geconfronteerd geworden met berichten over seksuele intimidatie met name van vrouwen op de werkvloer. Om te bedenken dat het dan gaat over de gevallen waarvan er melding is gemaakt. De conclusie kan al gauw getrokken worden dat er veel meer gevallen zullen zijn van seksuele intimidatie op de werkvloer, maar waarover geen aangifte of melding is gedaan. Wereldwijd zetten diverse organisaties zich in via protestacties, symposia, om dit fenomeen, te voorkomen of te minimaliseren, te zorgen voor een veilige werkplek alsook het bespreekbaar maken van dit fenomeen. Er wordt zowel op nationaal als internationaal niveau gepleit voor wettelijke bescherming. Het is van eminent belang dat iedere burger geweld en seksuele intimidatie herkent, teneinde te garanderen dat elke burger beschermd is door deze wet. Suriname heeft onlangs de wet Geweld en Seksuele Intimidatie Arbeid goedgekeurd in De Nationale Assemblée. Het is tevens een grondwettelijke taak van de staat om veilige werkplekken te garanderen conform art. 27c en art. 28 van de grondwet.
Het doel van deze wet is het bevorderen van veilige werkomstandigheden en het voorkomen van discriminatie op de werkplek. Met discriminatie wordt in dit kader verwezen naar seksuele intimidatie op de werkplek. Ook is het uitgangspunt van deze wet dat het de verantwoordelijkheid is van de werkgever om in zijn bedrijfsbeleid maatregelen op te nemen ter preventie van seksueel molest en bescherming van slachtoffers op de werkplek.

(lees meer)

Bachelorscriptie: Zwanger en hij ontkent. De wet verplicht hem niet (2022)

Auteur: J. Hopkinson

“Mother’s baby, father’s maybe”. Dit citaat werd vaker gebruikt wanneer een man beweerde dat hij niet de vader van het kind was. De man kan wel ontkennen de vader te zijn, tegen beter weten in, maar de vrouw is wel zeker de moeder gelet op de zwangerschap en de bevalling. Door wetgeving ontstaan er rechten en plichten voor mensen. Wetgeving wordt ingesteld om een norm te stellen en de maatschappij te ordenen, maar wetgeving biedt ook rechtsbescherming. Het doel van dit onderzoek is om bewustwording teweeg te brengen in de samenleving dat de verantwoordelijkheid voor een kind behoort te rusten op de schouders van zowel de moeder als de vader, ongeacht de relatie tussen de ouders.

(lees meer)

Bachelorscriptie: Een toetsing van de Surinaamse auteurswet aan de minimumstandaarden van het TRIPS-verdrag. De bescherming van auteursrechten in Suriname (2022)

Auteur: L. Prins

Auteursrechten vervullen een belangrijke rol in onze samenleving. Televisie uitzendingen, boeken, films, toneel zijn allemaal auteursrechtelijk beschermd. Relatief weinig mensen hebben kennis van auteursrechten, hoewel ze een grote impact hebben in onze samenleving. Daarnaast hebben veel mensen misvattingen over de inhoud van het auteursrecht. Sinds 22 maart 1913 is het in ons land mogelijk om gedurende een bepaalde periode auteursrechtelijke bescherming te genieten, en wel ingevolge de op die datum in werking getreden Wet auteursrecht 1913. Het onderzoek verschaft inzicht in de bescherming van auteursrechten in Suriname. Beleidsmakers, juristen, doctoren, ondernemers en docenten krijgen allen te maken met auteursrechten. Zij kunnen door middel van dit onderzoek meer kennis verkrijgen over dit onderwerp.

(lees meer)

Bachelorscriptie: Rechtsbescherming draagmoederschap (2019)

Auteur: C. Finisie  

‘’In hoeverre is er een specifieke wetgeving vereist voor de bescherming van de rechtspositie van de draagmoeder en de wensouders?’’ 

(lees meer)

Masterscriptie: : De rechtspositie van de vader-verwekker die een omgangsregeling en familierechtelijke betrekkingen met het kind wenst. (2022)

Auteur: L. Olijfveld

In de huidige Surinaamse maatschappij is het normaal dat kinderen geboren worden uit een concubinaatsrelatie. Wanneer er bij de beëindiging van deze samenlevingsvorm kinderen zijn verwekt, is de omgang tussen het kind en de ouders nog steeds van eminent belang. Bij de geboorte van een kind wiens ouders in concubinaat leven, is de moeder van rechtswege voogdes en kent de wetgeving in beginsel geen rechten toe aan de vader-verwekker. In de afgelopen jaren is een bewustwordingsproces op gang gekomen waarbij gestreefd wordt naar een gelijkwaardige behandeling van man en vrouw, vooral in het familierecht. Het doel van dit onderzoek is om na te gaan wat de rechtspositie is van de vader-verwekker in de relatie met zijn natuurlijk kind en hoe deze verbeterd kan worden.

(lees meer)

Masterscriptie: Een vergelijking tussen het arbitragerecht in Suriname en in Nederland (2017)

Auteur: S.R.Y. Welzijn

Binnen maatschappelijke verhoudingen waarin mensen en organisaties functioneren komen weleens verschillen van meningen voor. Over het algemeen komt men gezamenlijk tot een oplossing. Echter, dat is niet altijd zo. Hoe ingewikkelder en dieperliggend het conflict, hoe moeilijker het voor partijen is om tot een vergelijk te komen. 

(lees meer)

Contact